«Կուզեի լինել կով Հոլանդիայում»-Ջոն Քեյջ, կոմպոզիտոր
Բարձր կաթնատվություն ունեցող կովերին հոտում պահելու մեկ «մոգական ուղի» չկա․ փոխարենը, կան մի շարք միջոցառումներ: Խոսքը հիմնարար միջոցառումներին:
Հարկադիր սպանդի հիմնական պատճառների վերացումը կհանգեցնի կովերի բարեկեցության բարելավմանը եւ տնտեսության եկամուտների աճին:
Եվրոպայի եւ Հարավային Ամերիկայի շատ ֆերմերներ արձանագրել են հարկադիր սպանդի ցածր ցուցանիշներ, որը վկայում է այն մասին, որ նրանք որդեգրել են պահվածքի եւ կառավարման այնպիսի գործելակերպեր, որոնք կանխում են հիվանդությունների առաջացումը:
Անասունների հարկադիր սպանդի ցուցանիշները Հայաստանում դեռեւս խիստ բարձր են` հատկապես բարձր կաթնատվություն ունեցող ներմուծված ցեղատեսակների շրջանում:
Հայտնի է, որ խոշոր եղջերավոր անասունների կյանքի տեւողությունը կարող է հասնել 20 եւ ավելի տարի, սակայն, Հայաստանի անասնապահական այն ֆերմաներում, որտեղ պահվում են Եվրոպայից ներմուծված ցեղատեսակներ, դրանց հարկադիր սպանդի ցուցանիշը խիստ բարձր է ներմուծելու առաջին երկու տարիներին: Ավելին, այդ ֆերմաներում շատ քիչ է այն ներմուծված կովերի թիվը, որոնց կյանքի տեւողությունը 6 տարուց ավելի է. այս հանգամանքը բացատրվում է տարբեր պատճառներով: Կան շատ գործոններ, որոնք ներմուծելուց հետո ազդում են կովերի անկման վրա:
Առաջինը` երկար տրանսպորտային փոխադրման հետ կապված սթրեսն է: Այնուհետեւ, ամենակարեւոր գործոնն այն միջավայրն է, որտեղ պահվում եւ կերակրվում են ներմուծված կովերը: Տնտեսությունների մեծ մասը չունի անասնաշենքային եւ կերակրման պատշաճ պայմաններ: Հայաստանը չունի կենդանիների բարեկեցիկ պահվացքի ստանդարտներ կովերի ո′չ տեղական, եւ ո′չ էլ ներմուծված ցեղատեսակների համար: Անասնապահության ոլորտում խորհրդային ժամանակաշրջանից մնացած գիտելիքները այն ամենն է ինչ ունենք: Ավստրիայի կամ Գերմանիայի հարմարավետ գոմերից ու կանաչ արոտավայրերից կովերը տեղափոխվում են հայաստանյան անասնապահության իրականություն, որտեղ ֆերմերները անտեղյակ են (կամ նրանց միայն մի մասն է տեղյակ), թե ինչ են նշանակում «բարեկեցիկ անասնապահություն», «համարավետ պայմաններ կովերի համար» հասկացությունները նաեւ տեղեկացված չեն անասնագոմերի, կենդանիների պահվածքի եւ կերակրման համար սահմանված արդի չափորոշիչների եւ ֆերմերային տնտեսության կառավարման ընդհանուր սկզբունքների մասին:
Խոշոր եղջերավոր կենդանիների տեղական ցեղատեսակները սովոր են պահվածքի եւ հիգիենայի վատ պայմաններին ու ցածրորակ կերերին: Նման պայմաններում տեղական ցեղատեսակները կարող են գոյատեւել եւ անգամ որոշ քանակությամբ կաթ ու միս արտադրել: Մինչդեռ, բարձր կաթնատվություն ունեցող կովերն ավելի զգայուն են այն խնդիրների նկատմամբ որոնք հանգեցնում են դրանց հարկադիր սպանդին:
Կառավարությունը տարիներ շարունակ իրականացնում էր Եվրոպական երկրներից խոշոր եղջերավոր կենդանիների գնմանը, ներմուծմանը եւ բաշխմանը գործառույթ: Սակայն նման ծրագիր իրականացնելուց առաջ չէր իրականացվել ֆերմերների պատշաճ ընտրություն, նախապատրաստում եւ ուսուցում։ Նախքան երինջների ներմուծումը ինչպես նաեւ չեին բարելավվել անասնաշենքային եւ կերակման պայմանները։
Այն ֆերմերները, որոնք ընտրվում են ներմուծված կովեր ստանալու համար, պետք է անցնեն անասնապահական տնտեսության արդի կառավարման մեթոդների ինտենսիվ ուսուցում։ Նրանց հմտությունները պետք է հզորացվեն հատկապես անասնաշենքային եւ կերերի արտադրության պայմանների բարելավման ուղղությամբ:
Համոզված ենք, որ եթե ներդրվի անասնապահական տնտեսությունների արդի կառավարման մեթոդների ներմուծման և վերոնշյալ պայմանների բավարարմանն ուղղված ուսուցում ապահովելու դեպքում տեղական կովերի եւս կարող են արձանագրել կաթնատվության ավելի բարձր ցուցանիշ: Խնդիրը ոչ թե անասուններն են, այլ մարդկային գործոնի բացասական ազդեցությունը՝ կապված գիտելիքների ու ժամանակակից փորձի պակասի հետ:
Ինչպե՞ս անել դա։ Միակ ձեւը այս ամենին մ հիմնական բնակչի՝ “կովի տեսանկյունից” մոտենալն է, այնպես որ կովին հարմար լինի, այլ ոչ թե այնպես, ինչպես մասնագետները կամ ֆերմերներն են ցանկանում:
Այդուհանդերձ, Հայաստանում շատ ֆերմերներ կարողանում են ապահովել կովերի կյանքի երկար տեւողություն եւ խուսափել հարկադիր սպանդից: Այդ ֆերմերները կիրառում են անասնապահական տնտեսության կառավարման լավագույն գործելակերպերը, որոնք հանգեցնում են կենդանիների բարեկեցության մակարդակի զգալի բարելավմանը եւ ֆերմերային տնտեսության եկամտաբերության աճին` ապահովելով տեղական ցեղատեսակների կովերի 3500-ից մինչեւ 4000 լիտր կաթնատվություն: Նրանց տնտեսությունները պետք է ծառայեն որպես Հայաստանում անասնապահական տնտեսությունների զարգացման մոդելներ: Այդ ֆերմերները կարող են լավ արդյունքների հասնել նաեւ ներմուծված երինջների բուծման ուղղությամբ եւ երինջներ մատակարարել Հայաստանի տարբեր շրջանների տնտեսություններին: Այդպիսի մոտեցումը կխթանի բարձրորակ երինջների շուկայի զարգացումը Հայաստանում:
Կովերի գենետիկական պոտենցիալին համապատասխան մաքուր և անվտանգ կաթ ստանալու համար ապա պետք է կրճատենք շրջակա միջավայրի տարաբնույթ սթրեսները, որոնք այսօր սպառնում են կովերին՝ երկրի գրեթե բոլոր անասնագոմերում: Այդ սթրեսները ներառում են` ջերմային սթրես, անասնագոմերի «գերբնակեցումը» վարակիչ հիվանդություններ, վատ օդափոխություն, անբավարար մակերես, անհարմար կանգնելատեղեր, խմբավորման եւ կովերի տեղաշարժի վատ կառավարում եւ ոչ պատշաճ խնամքը:
Անասնաշենքերում առկա են թունավոր գազեր. Ամոնիակը (NH3) անասնաշենքերում առկա ամենատարածված թունավոր գազերից է: Դրա կոնցենտրացիան չպետք է գերազանցի անասնաշենքերի համար սահմանված սպանդարտը: Անասնագոմերում, որտեղ կան գոմաղբի համար նախատեսված նկուղներ, գոմաղբի երկար մնալը կամ խառնելը կարող է առաջացնել նաեւ այլ գազերի արտանետումներ: Մեթանի (CH4) եւ ծծմբաջրածնի (H2S) մեծ քանակությամբ արտանետումները կարող են առաջացնել վտանգավոր (պայթյունավտանգ) իրավիճակներ եւ առողջական խնդիրներ, սակայն, եթե առկա է ջրածնի ցիանիդ (HCN) (նշի նման հոտ), ապա խիստ բարձր է ինչպես կովերի, այնպես էլ մարդկանց առողջությանը սպառնացող վտանգը:
Թունավոր գազերի կոնցենտրացիան համատարած խնդիր է Հայաստանի գրեթե բոլոր անասնաշենքերում: Տնտեսությունների մեծ մասում կիթն իրականացվում է գոմում: Չկան առանձնացված կթի տարածքներ, իսկ հիգիենիկ պայմաններում մեքենայացված կիթ է իրականացվում 5%-ից պակաս ֆերմաներում: Սուպերմարկետներում վաճառվող «գոմի» հոտ ունեցող կաթի պատճառներից մեկը գոմերում թունավոր գազերի բարձր կոնցենտրացիան է եւ կթի հիգենիկ կանոնների անտեսումը:
Անասնաշենքի ջերմաստիճանը Կովերը ավելի հարմարավետ են զգում համեմատաբար զով կամ ցուրտ միջավայրում: Բարձր արտադրողականություն ունեցող անասունների պահվածքի օպտիմալ ջերմաստիճանը պետք է լինի –5 ից +15˚C-ի սահմաններում: Լակտացիայի շրջանում, բարձր կաթնատվություն ունեցող կովերի պահվածքի նվազագույն կրիտիկական ջերմաստիճանը (ՆԿՋ) ավելի ցածր է` –30˚C: Սա ենթադրում է, որ մինչեւ –30 ˚C ջերմաստիճանում, նրանք չեն ունենա լրացուցիչ կերի անհրաժեշտություն` իրենց մարմնի ջերմաստիճանը պահպանելու համար եւ կարող են բարձր մթերատվություն ապահովել: Ցամաք կովերի համար ՆԿՋ-ն տատանվում է –5˚C-ից 0˚C-ի սահմաններում: Միջավայրի 15˚C-ից բարձր ջերմաստիճաններում լակտացիայի շրջանում կովերի մոտ տեղի է ունենում կերի չոր նյութի կլանման կրճատում` բազային նյութափոխանակության մակարդակը կրճատելու նպատակով: Արդյունքում, նրանք ավելի քիչ կաթ են արտադրում: Ուստի, ամառային տաք օրերին, ֆերմերները պետք է ապահովեն զով պայմաններ: Եթե կովերը գտնվում են բացօթյա տարածքում, ապա նրանց անհրաժեշտ է ստվեր, առատ քանակությամբ թարմ, սառը ջուր:
Ըստ վերջին հետազոտական տվյալների` (Frank JCM van Eerdenburg) ձմռանը կովերը չունեն տաքացման կարիք, ավելին, եթե դրսում ջերմաստիճանը – 30 C-ից ցածր չէ, ապա լակտացիայի շրջանում կովանոցի դռներն ու պատուհանները պետք է լայն բացվեն կամ ավելի լավ է անցնել լիակատար բաց պահվացքի ունենալով միայն տանիք անձրեւրից կամ ձնից պաշպանվելու համար:
Հյուսիսային Ամերիկայում եւ Արեւմտյան Եվրոպայում կաթի արտադրության բնագավառի համար մշակված կենդանիների բարեկեցության հստակ ստանդարտների որդեգրումը Հայաստանում, ինչպես նաեւ տեխնիկական աջակցությունն ու խորհրդատվական ծառայությունները, կօգնեն Հայաստանի ֆերմերներին հաղթահարել մարտահրավերները, ստանալ ավելի մեծ եկամուտ եւ հաճույքով զբաղվել անասնաբուծությամբ:
Սակայն, բոլոր այդ ներդրումները կատարելու համար ֆերմերները պետք է շարժառիթ ունենան: Առայժմ բարձրորակի կաթ արտադրելու եւ անասանապահության մեջ ներդրումներ կատարելու խթանը կարծես թե չկա: Հայաստանում դեռեւս պահպանվում է կաթի գնագոյացման խորհրդային համակարգը: Արեւմտյան երկրներում կիրառվում են կաթի գնագոյացման այլ մեխանիզմներ ու ստանդարտներ: Այսպես, Եվրոպայում կամ Հյուսիսային Ամերիկայում ֆերմերներին չեն վճարում ըստ կաթի յուղայնության, այլ ըստ կաթում սոմատիկ բջիջների քանակի, որը ցույց է տալիս կաթի ախտոտվածության մակարդակը: Մաքուր կաթից վերամշակողները կարող են արտադրել ավելի լավ որակի պանիր, մածուն, թթվասեր, յուղորդ (յոգուրդ) ու այլ կաթնամթերքներ եւ ստանալ լրացուցիչ շահույթ, քանի որ մաքուր կաթից վերամշակված կաթնամթերքի որակը ավելի բարձր է եւ ելքն ավելի մեծ է:
Ամփոփելով` կցանկանայի ընդգծել այն հիմնական ուղերձները, որոնք առնչվում են հայ ֆերմերներին, մասնավորապես նրանց, ովքեր ներմուծել կամ դիմել են Եվրոպայից բարձր կաթնատվություն ունեցող ցեղատեսակներ ներմուծելու համար:
- Կատարեք ներդրումներ գոմի բարելավման ուղղությամբ,վերացրեք անհարմար կանգնելատեղերը, ապահովեք փափուկ, առաձգական հատակածածկ` գերազանց որակի ռեզինից կամ այլ նյութից, անցեք բաց պահվածքի
- Կատարեք ներդրումներ անասնակերի արտադրության մեջ եւ բարելավեք սննդակարգը
- Պահպանեք անասնաշենքի մաքուր եւ հիգիենիկ պայմանները, անասնաշենքերում չպետք է զգացվի վատ հոտ: Անասնաշենքի ներսում ջերմաստիճանը չպետք է լինի դրսի ջերմաստիճանից 5 °C -ով բարձր
- Երբ դրսում ջերմաստիճանը 20°C-ից բարձր է, անասնաշենքում պետք է տեղադրվի օդափոխիչ`սառը ջրի ջրցան համակարգով
- Անասնաշենքում հարաբերական խոնավությունը պետք է տատանվի 50-80%-ի սահմաններում:
- Հիշեք, որ փոշին եւ սարդոստայները վատ օդափոխության ցուցիչներ են:
Եվ իհարկե`
- Եվ, իհարկե, կովերն արտադրում են ավելի շատ կաթ ավելի հարմարավետ միջավայրում:
- Կովերը կարող են ավելի երկար ապրել եւ ավելի շատ արդյունք տալ ավելի հարմարավետ միջավայրում:
Հեղինակ` Գագիկ Սարդարյան
ՔԱՐԴ հիմնադրամի տնօրեն